Search

درمان آسیب های دیسک با روش اوزون درمانی

اوزون درمانی نوعی درمان ترکیبی است که برای بازسازی بافت های مفاصل استفاده می شود و بر روی روند درمان تاثیر دارد. ترکیب آن از گاز اوزون و مواد لازم برای بازسازی بافت مفاصل است و همچنین از مواد بازسازی کننده نواحی که با کمبود اکسیژن مواجه هستند تشکیل شده است. بیماری هایی که با این روش قابل درمان است شامل: آرتروز، اختلال در دیسک ستون مهره ها و بازسازی بافت مفاصل است. در ادامه توضیحات مفصلی در مورد اوزن تراپی دیسک کمر، مراقبت های بعد از اوزون درمانی دیسک کمر، نحوه انجام اوزون تراپی دیسک کمر و مباحث مهم دیگر اوزون درمانی خواهیم پرداخت. در ادامه با مرکز درمانی ستون فقرات تهران دکتر کردی همراه باشید.

اوزون تراپی دیسک کمر چیست؟

کاهش فشار و التهاب داخل دیسک با هدف بهبود دردهای مزمن ناشی از آزردگی دیسک با روشهای مختلفی انجام می شود که یکی از آنها کاربرد اوزون می باشد. اخیرا کاربرد مخلوط اوزون- اکسیژن (O2-O3) به عنوان ماده خورنده شيميايي ديسك (chemodiscolysis) مطرح است. در این روش با تزریق مخلوط اوزون- اکسیژن در دیسک داراي مشكل، هسته مرکزی دیسک تا حدی جمع می شود و قسمت بیرون زده به سمت داخل دیسک عقب کشیده می شود و فشار از روی ریشه های عصبی برداشته می شود.

البته برای اوزون مکانیسم های اثر دیگری هم مانند ضد دردی، ضد التهابی و اثر اکسیدانی بر روی پروتئوگلیکانها مانند نوکلئوس پلپوزوس ذکر شده است.

فهرست مطالب

صحبت‌های دکتر کردی درباره درمان آسیب های دیسک با روش اوزون درمانی

نمایش ویدیو درباره DrKordi

چه کسانی می توانند اوزون تراپی دیسک انجام دهند؟

این روش یک روش درمانی کمتر تهاجمی است و در مواردی که پارگی های کوچک در دیواره دیسک یا بیرون زدگی های کوچک دیسک در افراد باعث کمردرد مزمن بیش از 3 ماه (همراه با علایم درگیری و آزردگی دیسک مانند تشدید علایم با خم شدن كمر) شده باشند کاربرد دارد. همچنین بايد سن فرد معمولا کمتر از 55 سال و بالای 18 سال باشد و مشکل دیسک مربوطه در ام آر آی دیده شود. کمردرد فرد با درمانهای غیر جراحی ستون فقرات (مانند دارو، ورزش و فیزیوتراپی) بهبود نیافته باشد و بیمار قبول کند که پس از درمان دستورات پزشک را به دقت انجام دهد.

اوزون درمانی برای چه کسانی مناسب نیست؟

در موارد زير بهتر است اين درمان انجام نشود:

  • افرادی که حساسیت به ماده حاجب رادیولوژیک دارند،
  • وقتی پوست یا ناحیه محل ورود سوزن عفونت داشته باشد،
  • بیمار باردار باشد،
  • بیمار اختلالات انعقادی داشته باشد یا داروی ضد انعقاد مصرف کند،
  • بیرون زدگی دیسک وسیع باشد یا قطعه ای از آن جدا شده باشد.
  • اختلال عصبي شديد به دنبال بیرون زدگی دیسک روی داده باشد.
  • تنگی کانال نخاعی روی داده باشد.
  • فرد سابقه عمل جراحی قبلی روی کمر داشته باشد.
  • فرد دچار مشکلاتی مانند افسرگی شدید یا اعتیاد به مواد مخدر باشد.
  • فرد نتواند در زمانهای تعیین شده برای پیگیری به نزد پزشک خویش بازگردد.

آمادگیهای قبل از درمان

قبل از انجام این اقدام شما توسط پزشک از نظر سلامت عمومی معاینه می شوید و در صورت نیاز برای شما آزمایش یا عکس و اقدامات لازم درخواست می شود. اگر دارویی مصرف می کنید بخصوص دارو هایی که انعقاد خون را کم می کنند حتما به پزشک اطلاع دهید. اگر به دارو یا ماده خاصی مانند ماده حاجب رادیولوژی حساسیت دارید آنرا به پزشک اطلاع دهید. حاملگی، دیابت و اختلالات انعقادی خون را به پزشک اطلاع دهید.

چنانچه به شما گفته شد داروهای خود را مصرف کنید آنها را صبح و با کمی آب مصرف نمایید و آنها را همراه خود داشته باشید. لطفا شب قبل از درمان دوش بگیرید و لباسهای شسته شده بپوشید و به کمر و گردن خود پماد یا ژل نمالید. بهتر است از نصف شب قبل از درمان به بعد، از غذا خوردن و سیگار کشیدن خودداری نمایید.

اوزون درمانی چگونه انجام می شود؟

این اقدام در حدود یک ساعت طول می کشد و نیاز به بستری شدن ندارد.

در این روش بیمار بر روی تخت به شکم دراز می کشد. برای این درمان نیاز به بیهوشی نیست و فقط برای محل ورود سوزن مخصوص از بی حسی موضعی استفاده می شود.  البته در مواردی ممکن است دارویی به شما تزریق شود تا کمی خواب آلوده شوید و دردتان کاهش یابد.

ممکن است در این روش قبل از شروع درمان برای شما آنتی بیوتیک وریدی تجویز گردد.

ابتدا محل ورود سوزن مخصوص با مالیدن موادی  تمیز و استریل می شود. سپس با تزریق داروی بی حسی در محل ورود سوزن مخصوص آن محل بی حس می شود.  سپس با کمک عكس هايي كه با دستگاه راديولوژي خاصي گرفته مي شود یک سوزن توخالی انعطاف پذیر به محل دیسک درگیر هدایت می گردد. (مرحله اول)

با ورود سوزن مخصوص تا رسیدن آن به دیسک مربوطه عکس های متعدد رادیولوژی گرفته می شود تا اطمینان حاصل شود که سوزن مخصوص به محل لازم رسیده است.

سپس سوزن مخصوص به داخل دیسک هدایت می شود و در قسمت مرکزی دیسک یعنی نوکلئوس پلپوزوس قرار می گیرد.

سپس چند سي سي اوزون يا مخلوط اوزون و اكسي‍ژن كه بوسيله يك دستگاه تهيه شده است با سرنگ داخل ديسك تان تزريق مي شود.

مراقبت های بعد از اوزون تراپی دیسک کمر

  • پس از درمان به مدت حدود 2 ساعت دراز می کشید و علایم حیاتی شما مانند ضربان قلب، تعداد تنفس و فشار خونتان در اتاق تحت نظر،کنترل می شود و در صورت عدم وجود مشكل مرخص مي شويد.
  • قبل از ترخیص حتما یک وقت ویزیت در 1 تا 2 هفته آینده با پزشکتان بگیرید.
  • در همان روز بهتر است رانندگی و فعالیتهای سنگین نکنید.
  • محل ورود سوزن را خشک و تمیز نگه دارید.
  • می توانید دوش بگیرید به شرطی که محل ورود را با گاز مخصوص بپوشانید و خشک نگه دارید. استخر نروید.
  • معمولا بهتراست قبل از بازگشت به فعالیتهای معمول حدود 4 روز استراحت نسبی داشته باشید.
  • در چند روز بعد از درمان فرد می تواند با احتیاط به فعالیتهای روزانه اش برگردد (حدود 1 تا 3 هفته).
  • ممکن است در چند روز اول، محل درمان دردناک باشد که علت آن آزردگي و انقباض عضلات اطراف است. برای کاهش درد در ابتدا از یخ (چند تكيه يخ داخل يك حوله و يا كيسه مخصوص را روي محل ورود سوزن براي حدود ده دقيقه قرار دهيد) و سپس از گرما مانند كيسه آب گرم استفاده کنید. همچنین می توانید مسکنی را که پزشکتان تجویز کرده (در 1 تا 3 هفته اول) مصرف نمایید. در روز اول بهتر است برای کاهش درد کمی یخ که داخل یک پارچه پیچیده شده را روی محل درد بگذارید. اینکار را به مدت چندین دقیقه ادامه دهید و سه چهار بار در روز تکرار کنید. از روز دوم می توانید از گرما مثلا کیسه آب گرم استفاده کنید.

در صورت ایجاد علایم زیر بلافاصله با پزشکتان تماس بگیرید:

  • تب بالای 38 درجه سانتی گراد
  • ترشح و تورم و قرمزی زیاد در اطراف محل ورود سوزن
  • افزایش شدید درد ناحیه ورود سوزن
  • اختلال دفع ادرار و مدفوع
  • بی حسی اطراف ناحیه جنسي

 

نتیجه اوزون درمانی چیست؟

مطالعات در اين زمينه محدود است. اما مطالعات  مختلف اثر بخشی کوتاه مدت و طولانی مدت این روش درمانی در حدود 74-70 درصد بيماران ذکر شده است.

 

عوارض اوزون تراپی دیسک کمر

عوارض این روش درمانی نادر است اما در صورت رویداد ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • خونریزی که یک عارضه نادر است در بیمارانی که داروهای ضد انعقاد مصرف می کنند ممکن است روی دهد.
  • عفونت که در کمتر از 1/0% موارد روی می دهد.
  • احساس ناراحتی یا تشدید درد در محل که در مدت کوتاهی از بین می رود و به علت ورود سوزن مخصوص به محل می باشد.
  • آسیب ریشه های عصبی که عارضه نادری است زیرا که هدایت سوزن به محل مورد نظر با کمک دستگاه رادیولوژی انجام می شود و این کار میزان احتمال برخورد سوزن با ریشه ها را به حداقل می رساند. در صورت ايجاد آسيب عصبي حس يا حركت در بخشي از اندام تحتاني مختل مي شود. عموما اين عارضه كوتاه مدت بوده و بهبودي حاصل مي شود.
  • سردرد به دنبال درمان که موقتی می باشد.

سوالات متداول

یکی از دلایل گردن درد می تواند دیسک گردن باشد. اما عوامل دیگری نیز وجود دارند که می توانند موجب گردن درد شوند. مثلا آرتروز گردن یکی از دلایل درد در گردن می باشد. 

بستگی به علت بیماری و شدت بیماری دارد. در مواردی می توان با کمک گرفتن از ورزش های مناسب که فیزیوتراپ توصیه می کند بر درد غلبه کرد و درمان نسبی به دست آورد. 

بله. در کنار تمام درمان های پیشنهادی که از سوی پزشک دریافت می کنید، توصیه به ورزش کردن نیز دیده می شود. اما ابتدا باید کاملا معاینه شوید و پس از بررسی دقیق و یافتن عضله درگیر، پزشک به شما ورزش های مناسب را توصیه می کند. 

تجربه بیماران

نظرات کاربران

comment#