چسبندگی بعد از عمل از جمله مشکلات شایع است که یک نوار سفت از بافت اسکار می باشد و قابلیت اتصال دو بافت یا اندام را دارد. به طور کلی وقتی فرد دچار آسیب های چون ضربه ، جراحی، بیماری و …. می شود بدن در حال تلاش برای بهبودی است و چسبندگی رخ می دهد. حال آنکه چسبندگی در شکم، رحم، لگن پروستات، مثانه و دیگر عضوها ممکن است رخ دهد که می توان با فیزیوتراپی آن را درمان نمود. در این صفحه می خواهیم در مورد درمان چسبندگی با فیزیوتراپی با شما صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
به طور عادی بافت ها، اندام های بدن، ماهیچه ها و اعصاب در داخل بدن با هم فاصله دارند و در هنگام حرکت کردن اندام های بدن، این اعضا در امتداد یکدیگر می لغزند و هیچ گونه چسبندگی ای وجود ندارد. حال آنکه وقتی جراحی، ضربه و … رخ داده باشد بافت اسکار ایجاد می شود که موجب بروز چسبندگی خواهد شد. چسبندگی در داخل بدن ورقه های بافتی شبیه به پوشش پلاستیکی می باشد و همچنین می توان گفت همانند نوارهای فیبری ضخیم نیز دیده می شوند. بیشتر چسبندگی شکم در افرادی ظاهر می شود که جراحی انجام داده اند و در افرادی که جراحی نکرده اند کمتر رخ می دهد.
چسبندگی که در شکم و لگن رخ می دهد می تواند اندام داخلی و اطراف شکم یا لگن را درگیر نماید و از جمله این عضوها می توان به روده بزرگ و کوچک، رحم و تخمدان، پروستات، مثانه و حتی عصب های شکمی اشاره کرد. همچنین ستون فقرات و لگن و عضلات تنه و عضله های ران نیز به اندام های شکمی ممکن است بچسبند.
به طور کلی وقتی چسبندگی ها سفت می شوند و دچار پیچ خوردگی می گردند مشکلاتی در داخل بدن ایجاد می کنند و می توان به عدم عملکرد صحیح روده و مثانه، مشکل در باروری خانم ها و نازایی، مشکل در حرکت و عملکرد درست لگن، کمر و … اشاره نمود. در صورتی که چسبندگی بر روی عصب تاثیر گذاشته باشد، تحرک پاها و اندام های دیگر را مختل می نماید و ممکن است مشکلاتی اعم از سیاتیک و درد عصبی در پاها را ایجاد نماید.
به صورت های مختلف می توان چسبندگی را درمان نمود که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
اولین روش درمانی برای چسبندگی شکم جراحی آن می باشد و احتمال ایجاد چسبندگی در جراحی تا ۹۰ درصد وجود دارد و می توان گفت بعد از جراحی امکان چسبندگی مجدد نیز وجود دارد.
درمان چسبندگی شکم با فیزیوتراپی نیز انجام می گیرد. در این روش درمانی با تکنیک های دستی و تخصصی بافت های سفت داخلی را شل و آزاد می کنند. به این صورت که درمانگر با دست های خود تکنیک های کششی انجام می دهد تا چسبندگی از بین برود. در این روش درمانگر یک اندام را به صورت ثابت نگه می دارد و از بیمار می خواهد پشت و بدن خود را به صورت مختلف حرکت دهد تا قسمت چسبیده از هم فاصله بگیرد. در فیزیوتراپی عمل باز کردن چسبندگی به صورت ملایم انجام می گیرد و یک راه درمان سرپایی است.
فیزیوتراپی یک ماساژ دستی است که اسکار و چسبندگی به وجود آمده را درمان می کند و با بازگرداندن جریان خون به ناحیه آسیب دیده مشکل به وجود آمده را برطرف می کند.
در هنگام انجام فیزیوتراپی ابتدا با روغن بچه، لوسیون یا روغن ویتامین E چرب می کنند و تکنیک های مختلف ماساژ که شامل ماساژ اصطکاکی متقاطع و رها سازی میوفاشیال می باشد را درمانگر انجام می دهد و موجب هم ترازی فیبرهای کلاژن و بهبود حرکت عضو می شود.
همانطور که گفته شد رحم، عصب روده و … نیز دچار چسبندگی می شوند که با فیزیوتراپی تراپی قابل درمان هستند. در ادامه به چند نمونه از چسبندگی ها خواهیم پرداخت.
چسبندگی رحم یک مشکل شایع در خانم هاست که موجب نازایی فرد می شود و همچنین ممکن است در صورت بارداری سقط انجام گیرد. وقتی رحم چسبنده باشد و حالت طبیعی خود را از دست دهد بارداری طبیعی صورت نمی گیرد. فیزیوتراپی سالهاست که برای درمان نازایی مورد استفاده قرار می گیرد و مشکلاتی که با فیزیوتراپی درمان می شوند عبارتند از:
چسبندگی روده نیز به دلیل نقص عملکردی در روده ها و یا وجود یک مانع در مسیر حرکتی می باشد و برای هر فرد در هر سنی ممکن است رخ دهد(کودکی تا بزرگسالی). در ابتدا با جراحی و سپس با فیزیوتراپی می توان این مشکل به وجود آمده را برطرف نمود.
چسبندگی عصب دست یا سندروم تونل کارپال موجب درد، بی حسی و ضعف مچ دست می شود. در صورت شدید بودن علائم چسبندگی جراحی انجام می گیرد و همچنین با انجام فیزیوتراپی می توان درد و بی حسی دست ها را برطرف نمود و دیگر احتیاجی به جراحی نباشد. اگر به چسبندگی عصب دست دچار شده باشید، فیزیوتراپیست تمرینات کششی ملایم را برای انعطاف پذیری مچ و دست ها به شما می آموزد و بعد از اینکه علائم و درد شما کمتر شد تمرینات تقویتی برای دست و ساعد تجویز می نماید.
به بیمار و نوع جراحی انجام شده بستگی دارد و حتی قبل از عمل نیز می توان این کار را آغاز کرد و بعد از اینکه چند روز از جراحی گذشت دوباره فیزیوتراپی انجام می شود تا چسبندگی ایجاد نگردد. البته باید بدانید که مستقیما روی اسکار ماساژ صورت نمی گیرد و تا بهبودی کامل اطراف ماساژ داده می شود. اگر سالها نیز از جراحی و ايجاد چسبندگی گذشته باشد نیز می توان درمان چسبندگی را با فیزیوتراپی انجام داد. اما باید بدانید افرادی که زودتر چسبندگی را درمان می کنند نتایج بهتری را مشاهده می کنند.
فیزیوتراپی یک راه درمانی عالی است که می تواند چسبندگی های بدنی که در اثر جراحی، ضربه و … به وجود آمده اند را درمان کند و شما باید از متخصصین و درمانگرهای مجرب کمک بگیرید. دکتر رامین کردی از جمله متخصصین ستون فقرات می باشد که به صورت اختصاصی برای رفع مشکلاتی اعم از گردن درد، کمر درد و … فعالیت می کند.
در این مقاله کوشیدیم به طور کامل در مورد چسبندگی بدن برایتان توضیح دهیم و انواع چسبندگی اعم از چسبندگی شکم، چسبندگی رحم، چسبندگی روده و … را به طور کامل توضیح دادیم. البته که چسبندگی بعد از عمل به همین موارد ختم نمی شود و کاربردهای این درمان برای انواع عمل ها مناسب می باشد. همچنین با خواندن این مطلب می توانید در مورد مشکل ایجاد شده با پزشک به راحتی صحبت کنید و مشکل ایجاد شده را قبل از جراحی درمان نمایید.
ماساژ دادن بعد از جراحی یک کار مهم می باشد و حتما باید انجام شود. ماساژ اسکار با دیگر انواع ماساژ متفاوت می باشد و باید جای زخم را به صورت مالشی ماساژ داد تا حرکت اولیه به آن قسمت باز گردد.
ماساژ می تواند بافت عمیق چسبندگی و الیاف کلاژن را تجزیه نماید و با رفع چسبندگی درد ایجاد شده را کاهش داده و تحرک به صورت عادی خواهد بود.
درمان چسبندگی شکمی و … متغیر می باشد و معمولا بین ۳۰ روز تا ۲ سال، درمان آن زمانبر می باشد. البته ممکن نیز می باشد که اصلا درمان نشود و چسبندگی ادامه دار باشد.
comment#
تلفن: ۸۸۵۶۹۷۶۹ ۸۸۰۱۷۵۰۸
شمال شرق پل گیشا، اتوبان جلال آل احمد، خيابان زنجاني (كوي پروانه)، ساختمان پزشکان چمران، واحد۹