Search

تنگی کانال نخاعی

یکی از علل کمردرد تنگی کانال نخاعی است. اگر فرد متحمل درد و علایم عصبی ای باشد که علت آن تنگی کانال نخاعی است و اقدام به درمان نکند، ممکن است این عارضه خطرناک شود و مشکل ساز شود. به همین علت باید به دنبال راه حل های موجود برای درمان را بررسی کنیم و با مراجعه به پزشک متخصص در جهت رفع مشکل کمردرد مراجعه کنیم. پس با ما در ادامه همراه باشید و در صورت لزوم به درمان، با مرکز ستون فقرات تهران تماس حاصل نمایید و به متخصصین ما مراجعه نمایید.

تنگی کانال نخاعی چیست؟

نخاع شما در داخل کانالی در ستون مهره های کمرتان قرار دارد، وقتی در قسمتی از ستون مهره‌ ها که نخاع از داخل آن عبور می‌کند به هر علتی تنگی ایجاد شود باعث می شود روی نخاع و یا شاخه های عصبی نخاع فشار وارد شود. این فشار می تواند سبب کمردردی  شود که به زیر زانو و پشت پاهای شما انتشار یابد و همچنین می تواند باعث بی حسی و گزگز و سوزن سوزن شدن و ضعف در پاهای شما ‌شود.  افرادی که مبتلا به تنگی کانال نخاعی شده‌اند موقع راه رفتن و ایستادن طولانی دردشان شدید می‌شود اما موقع نشستن و یا خوابیدن درد ندارند. به علت ایجاد درد این افراد معمولا نمی توانند به مدت طولانی  راه بروند.

خم شدن کمر باعث می شود تنگی کانل نخاع کم شود. به همین علت  در این افراد وقتی هنگام راه رفتن درد ایجاد می‌شود با نشستن یا خم شدن و یا با بالا آوردن پا درد کمتر می شود. در افراد مبتلا به تنگی کانال نخاع  موقع بالا رفتن از سربالایی معمولا کمردرد کمتر از وقتی است که سرپایینی می روند چون در سربالایی کمر کمی به جلو خم می شود و در سرپایینی کمر صاف یا حتی به عقب خم شده است.

فهرست مطالب

صحبت‌های دکتر کردی درباره تنگی کانال نخاعی

نمایش ویدیو درباره DrKordi

چگونه بفهمیم تنگی کانال نخاعی داریم؟

افراد به علل مختلف ممکن است دچار تنگی کانال نخاعی بشوند، مهمترین و شایعترین علت آن آرتروز مهره های کمر است که معمولا در افراد با سن بیشتر از 60 سال ایجاد می‌شود. برای همین عمده افراد مبتلا به تنگی کانال نخاع سن بالای 50 سال دارند. همچنین اگر شما دچار لیز خوردگی مهره های کمر روی هم شده‌اید ممکن است دچار تنگی کانال نخاعی بشوید. اگر چند دیسک شما بیرون زده باشد و یا شدت بیرون زدگی دیسک زیاد باشد نیز می تواند با تنگ کردن کانال عبور نخاع، شما را دچار تنگی کانال نخاعی بکند.

 

درمان تنگی کانال نخاعی بدون جراحی

اگر شما مبتلا به تنگی کانال نخاعی هستید و علایم این بیماری را دارید، اما مشکلات عصبی ایجاد شده مثل بی حسی و کاهش قدرت پاهای تان ملایم است و در حال پیشرفت و شدید شدن نیست و اختلالی در کنترل ادرار ندارید معمولا نیاز به جراحی ندارید. شما می‌توانید با انجام ورزشهای کششی و قدرتی مربوط به کمرو عضلات شکم  و همچنین مصرف دارو درد و علایم عصبی ایجاد شده را کاهش دهید. اما اگر درد کمرتان شدید است و با درمان بهبود نمی یابد و یا وقتی بی حسی و ضعف پاهای شما پیشرونده است ممکن است نیاز به تزریق در کمر یا جراحی داشته باشید.

 

پیاده روی برای تنگی کانال نخاعی

پیاده روی مهمترین کاری است که بیمار مبتلا به تنگی کانال نخاعی باید انجام دهد. بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاعی با میزانی راه رفتن مبتلا به کمردرد و درد در پاها و حالت سنگینی و گزگز ومورمور در پاها می شوند.

فرد مبتلا به تنگی کانال نخاعی باید قبل از ایجاد درد در پاها پیاده روی خود را قطع کند. بنشیند و بعد از مدتی دوباره شروع به پیاده روی کند. مثلا اگر بعد از ده دقیقه راه رفتن مبتلا به درد پاها می شود هشت دقیقه راه برود بعد بشیند و دو باره هشت دقیقه راه برود و به این شکل 5 روز در هفته کوتاه کوتاه راه برود به شکلی که در مجموع حدود 30 دقیقه تا 45 دقیقه راه برود. بهتر است یک روز در وسط هفته و یک روز در آخر هفته پیاده روی نرود و استراحت کند. مثلا سه شنبه و جمعه پیاده روی نرود.

حرکات ورزشی 

اگر فردی تنگی بسیار شدید دارد و یا نمی تواند راه برود و یا بایستد  بهتر است از ورزشهای آبی، پیاده روی در آب و یا  از دوچرخه ثابت استفاده کنند. تا هم دردشان بدتر نشود و هم بتوانند از برخی از مزیتهای بیان شده برای پیاده روی بهرمند شوند. البته در این افراد هم با کاهش درد بهتر است فرد پیاده روی را ادامه دهد. هر روز بیشتر از دیروز . اگر به علت درد فعالیت و راه رفتن را کم کنید هر روز ضعیف تر  و ناتوان تر می شوید.

در فردی که علت کمردردش تنگی کانال نخاعی می باشد حرکات ورزشی برایش مناسب است که همراه با خم شدن کمر به جلو باشد.

آیا ورزش به فردی که تنگی نخاعی دارد هم کمک می کند؟

بله. مهمترین آن پیاده روی است اما برخی ورزش های کششی مانند یکسری تمرینات ورزشی که همراه با خم شدن تنه به سمت جلو است می تواند به کاهش دادن درد در فرد مبتلا کمک کند.

اگر فرد به علت تغییرات مهره ای و یا بیرون زدگی چند دیسک دچار تنگی کانال نخاعی شده باشد. موقع نشستن روی دوچرخه دردش کمتر می شود و یا درد  به زیر زانوهایش  کشیده نمی شود. پس برای این شخص دوچرخه سواری و یا استفاده از دوچرخه ثابت مفید است. دوچرخه های ثابت که دارای پشتی هستند در افراد با سن بالا یا افرادی که حفظ تعادل کمتری دارند مناسب تر است.

آیا کمردرد، دیسک کمر، سیاتیک و یا تنگی نخاعی خطرناک است؟

کمردرد به ندرت بر اثر یک مشکل یا آسیب جدی ایجاد می شود که  شکستگی ها، بیماریهای عفونی مثل تب مالت، بیماریهای روماتیسمی و سرطان ها را شامل می شود. برخی از علایم می تواند نشانگر این مشکلات باشد که به آنها پرچم های قرمز کمردرد یا علائم خطر می گویند مثل موارد زیر :

  • دردی که شما را از خواب بیدار می کند.
  • کم شدن وزن بدون علت مشخص،
  • مشکل در ادرار کردن ویا کنترل ادرار،
  • بی حسی در اطراف مقعد یا ناحیه جنسی،
  • بی حسی ، مور مو ر یا سوزن سوزن شدن و یا ضعف در هر دو پا،
  • عدم تعادل روی دو پا،
  • تب،
  • خشکی طولانی مدت مفاصل در صبح،
  • سابقه مصرف طولانی مدت کورتون و یا بیماریهای جدی مانند سرطان های تحت کنترل.

اگر علایم بالا را داشتید به پزشک اطلاع دهید.

در موارد زیر بهتر است برای کمردرد به پزشک مراجعه کنید.

  • اگر علائم لیست شده در بالا را دارید.
  • وقتی کمردرد طول بکشد، معمولا بیشتر از چند هفته،
  • اگر کمردرد شدید است و با درمانهای معمول نمی توانید آنرا کنترل کنید.
  • اگر کمردرد شما را نگران کرده است و می خواهید مطمئن شوید که مشکل جدی ای ندارید.

سوالات متداول

عموما سن 50 به بالا به این مشکل دچار می شوند که بخاطر آتروز مهره های کمر رخ می دهد. 

در صورتی که توان پاهای شما بسیار کم شده است. بیماری در حال پیشرفت است و کنترل ادرار خود را از دست داده اید، پیشنهاد به جراحی می شود. 

در فردی که علت کمردردش تنگی کانال نخاعی می باشد حرکات ورزشی برایش مناسب است که همراه با خم شدن کمر به جلو باشد.

تجربه بیماران

نظرات کاربران

comment#