یکی از مشکلات بزرگی که امروزه مردم را درگیر خود کرده است کمر درد می باشد. اینکه در چه سنی ممکن است دچار کمردرد شویم کاملا به شرایط زندگی و حتی ژنتیک بستگی دارد. از کودکی تا سنین کهولت افراد مبتلا به کمردرد می شوند اما هر چه سن بالا می رود میزان افرادی که کمردرد دارند بالا می رود.
در کشور حدود 27 درصد افراد کمردرد مزمن دارند و در تهران حدود یک سوم مردم کمردرد دارند. ولی تقریبا همه افراد یک بار در طول عمر مبتلا به کمردرد می شوند. با اینحال عمدتا کمر درد در دوران میان سالی اتفاق می افتد. اما همانطور که گفتیم، سبک زندگی و ژنتیک می تواند این زمان را تغییر دهند و حتی امکان دارد در سنین پیری نیز فرد با یک سبک زندگی درست، اصلا دچار کمردرد نگردد. اما اگر دچار کمردرد شدیم باید چه کاری انجام دهیم؟ درمان کمردرد چیست؟ با ما در ادامه با انواع کمردرد و درمان های موجود برای کمردرد همراه باشید.
کمر درد مشکلی است که معمولا چند عامل مختلف باعث ایجاد آن می شود. مثلا وقتی شما برای چند سال کار پشت میز نشینی دارید و در وضعیت هایی قرار می گیرید که به برخی از مفاصل کو چک کمرتان فشار وارد می شود و از طرفی ورزش نمی کنید و عضلات کمرتان ضعیف شده است و همچنین چاق شده اید و شکمتان بزرگ شده که به کمرتان فشار وارد می کند.
همه اینها باعث می شود به قسمتی از کمرتان مثلا مفاصل کوچک یا برخی از عضلات فشار وارد شود. حالا شما یک روز می روید و یک مبل را جابجا می کنید و کمرتان درد میگیرد. بلند کردن آن مبل فقط آن مشکلات را آشکار می کند. اگر آن مبل را بلند نکنید فردا وقتی ورزشی سنگین می کنید ویا یک وسیله دیگر را بلند می کنید کمرتان درد می گیرد.
برای برخی از مشکلات از دست ما کاری بر نمی آید مثلا اگر مشکل کوچکی در شکل استخوان های کمرتان داشته باشید شاید نشود برای آن کاری کرد. اما می توان از بسیاری از مسائلی که به کمر شما فشار وارد می کند پیشگیری کرد. با اینکار می توانیم از ایجاد یا عود کمردرد جلو گیری نماییم.
مثلا در برخی افراد قسمتی از یک مهره به مهره های پایین تر چسبیده است یا قسمتی از مهره تشکیل نشده است. این باعث می شود حرکات مهره های کمر کاملا عادی نباشد و اگر این فرد مشکلات دیگری هم داشته باشد مثلا فشار زیادی در اثر کار به کمرش بیاید یا عضلات کمرش ضعیف باشد این باعث می شود در دراز مدت به قسمتی از کمر مثل مفاصل و رباط های کوچک فشار وارد شود و آنها دردناک شوند. اما این در همه افراد ایجاد نمی شود. بخصوص اگر کار های لازم برای پیشگیری از کمردرد را انجام دهند.
علت کمردرد ها را می توان به چهار دسته عمده تقسیم کرد.
گروه اول کمردرد ساده یا غیر اختصاصی شامل کشیدگی یا گرفتگی در عضلات، رباط ها و مفاصل کمر:
از هر ده نفر که کمردرد دارند در نه نفر علت کمردرد مشکلات غیر جدی مانند کشیدگی یا گرفتگی در عضلات، رباط ها و مفاصل کمر است. علت معمولا این است که به قسمتی از کمر مانند یک مفصل کوچک یا عضلات خاص فشارهایی وارد می شود که باعث درد در آنها میشود. چون عضلات، مفاصل و رباط های کمر در داخل بدن هستند و نمیتوان مستقیما آنها را لمس و معاینه کرد در بسیاری از موارد نمیتوان گفت که دقیقا چه قسمتی از کمر باعث درد شده است. بنابراین به این نوع کمردرد، کمردرد غیر اختصاصی و یا ساده میگویند. در کمردرد ساده ممکن است درد شدید باشد و بدون درمان این درد ممکن است مزمن شود و ماه ها و سال ها طول بکشد.
گروه دوم دردهای سیاتیکی :
مشکلاتی مانند بیرون زدگی دیسک، تنگی کانال نخاع و علت های نادر دیگر که می توانند سبب دردهای سیاتیکی شوند.
گروه سوم تشخیص های خاص مانند لیز خوردگی مهره ها:
تعدادی از کمردردها به علت مشکلاتی که در قسمتی از کمر وجود دارند ایجاد می شوند و پزشکان می توانند آنها را تشخیص دهند، مثل لیز خوردگی مهره یا شکستگی تنشی در قسمتی از مهرهای کمر که می تواند باعث ایجاد درد شود.
گروه چهارم بیماریهای مهم شامل شکستگی ها و بیماری های عفونی مثل تب مالت و بیماری های روماتیسمی و سرطان ها :
این بیماریها میتوانند روی کمر هم اثر بگذارند و تعداد بسیار کمی از کمردرد ها را شامل می شوند.
ییشتر زنان در دوران بارداری کمردرد را تجربه می کنند. دلایل مختلفی مانند اضافه وزن ایجاد شده در دوران بارداری، شل شدن مفاصل و بزرگی شکم باعث ایجاد کمردرد در این دوران است. بسیاری از این کمردرد ها بعد زایمان به مرور زمان خوب می شوند.
کمردرد ممکن است در بارداری عود کند. به ندرت داشتن سابقه کمردرد باعث منع حاملگی می شود. اما اگر سابقه سیاتیک یا کمردرد های شدید ناتوان کننده داشته اید با پزشکتان مشورت کنید.
برای جلوگیری از کمردرد بارداری و یا کاهش درد هنگام کمردرد در بارداری کارهای زیر مفید است:
سوال مهمی که در اینجا مطرح است این است که آیا می توان کاری کرد تا هرگز دچار کمردرد نشد؟ مسلما جواب این سوال نه است. این مثل این است که بخواهید تا آخر عمر دیگر سرما نخورید.
برای کمردرد درمان های مختلفی وجود دارد، اما هیچ درمانی نداریم که بتواند بطور کامل از عود کمردرد جلو گیری کند. کمردرد بیماری است که عود جزو طبیعت آن است. پس شما باید کاری کنید که تعداد حملات کمردرد تان کمتر شود و هنگام ابتلا به کمردرد شدت آن کمتر باشد و اینکه بعد از ابتلا به کمردرد هر چه زودتر دردتان بهتر شود و به کار و زندگی عادی خود برگردید.
مهمترین کاری که برای رسیدن به این اهداف می توانید انجام دهید ورزش منظم و اصلاح وضعیت های بدنی و کاری است. ورزش همانطور که برای سلامتی عمومی شما مفید است برای عضلات کمر شما هم مزایای زیادی دارد، مناسب ترین ورزش ها، ورزش هایی است که عضلات شکم و عضلات کمر شما را تقویت کند و یا ورزش هایی که عضلات کمر شما را تحت کشش قرار دهد. از پزشک خود بخواهید که مدل ورزش های مناسب را به شما آموزش دهد.
کلینیک تخصصی ستون فقرات تهران زیر نظر دکتر کردی ارائه دهنده برترین خدمات در زمینه درمان کمردرد می باشد. در صورت نیاز به خدمات تخصصی درمان ستون فقرات با شماره های موجود تماس حاصل نمایید و جهت دریافت خدمات به کلینیک مراجعه نمایید.
خیر. نکات مراقبتی وجود دارند که می توانند جلوگیری کننده باشند اما به طور صد در صد چنین چیزی امکان ندارد.
به طور عادی این عارضه در یک هفته تا یک ماه برطرف می شود. در غیر این صورت مشکل را باید با پزشک متخصص در میان گذاشت و طول درمان بستگی به میزان آسیب دیدگی خواهد داشت.
ماساژ درمانی مفید است اما در کنار تمام درمان ها، مهمترین گزینه، انجام ورزش های منظم و صحیح است تا بدن به طور طبیعی سلامت خود را بازیابد.
comment#
تلفن: ۸۸۵۶۹۷۶۹ ۸۸۰۱۷۵۰۸
شمال شرق پل گیشا، اتوبان جلال آل احمد، خيابان زنجاني (كوي پروانه)، ساختمان پزشکان چمران، واحد۹
یک پاسخ
دیدگاه تستی